Hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen?

Hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen?

Hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen?

Heb jij ook een laptop die vaak klinkt alsof ie wil gaan opstijgen? Bijna iedere laptop gebruiker heeft het weleens gehad en soms wel eens vaker dan een keer. Ben je net lekker aan het werk, begint je laptop te blazen als een idioot, waardoor je je niet meer lekker kunt concentreren. Niets spannends, maar wel heel irritant. Hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen?

De oorzaak zijn de ventilatoren in je laptop die de warmte eruit willen krijgen. Bij overdadig veel blazen is je laptop te warm van binnen. Maar hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je laptop aan het blazen is.

1. Warme lucht eruit, koele lucht erin

De meest voor de hand liggende oplossing is ‘gewoon’ dat de warme lucht eruit, de koele lucht erin. Dat is in ieder geval hoe het systeem bedacht is. Om alle onderdelen in de laptop juist te koelen is er een systeem bedacht om de warme lucht naar buiten te blazen. Terwijl tegelijkertijd de koele lucht naar binnen wordt gezogen. Je vind dit systeem aan de onder- en zijkant van de laptop. Hier zitten diverse luchtopeningen die hiervoor gebruikt worden.

Normaal moet het zo zijn dat de laptop bij het langdurig uitvoeren van zware taken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken met een ‘zwaar’ grafisch programma. Door dit werk wordt de processor en andere delen van de laptop warmer en moeten dan gekoeld worden. Logisch verhaal… alleen wil dat niet altijd zo makkelijk zijn.Wij hebben een aantal tips voor je om dat proces van koelen te verbeteren.

2. Te veel tegelijkertijd aan het doen

In veel gevallen krijgt je laptop het zwaarder als je aan het werk bent en dan heel veel tabbladen open hebt staan bij het surfen. En met Chrome wordt dit nog iets erger, deze browser vraagt extra veel capaciteit van je laptop, wat weer meer warmte oplevert en dus extra geblaas.

De oplossing, hoe simpel ook, is om te proberen minder tegelijkertijd te doen en/of minder tabbladen open te hebben staan. Dus probeer niet teveel programma’s tegelijkertijd te gebruiken.

Heb je een laptop die draait op Windows, kun je heel eenvoudig de task manager gebruiken om te zien welke programma’s het meeste van je systeem vragen. Je vindt alle statistieken van het gebruik van de processor, het geheugen, de harde schijf en van het netwerk.

Bij een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air gebruik je de app Activiteitenweergave. Deze open je door ‘Activiteitenweergave’ in te tikken in het zoekscherm rechtsboven in je scherm. Hier vind je dezelfde informatie. Indien nodig kun je aan de hand van dit overzicht bepaalde processen uitzetten om de warmte opbouw in je laptop te verminderen.

 

3. Vuil en stof   

Vuil en stof  zijn vaak ook een probleemveroorzaker bij een laptop. De ventilatoren van een laptop zijn namelijk echte stof verzamelaars. Ben je handig, dan kun je veel inwendig schoonmaakwerk doen, door de laptop open te schroeven. Ben je niet handig, dan raden we je af om dat te gaan proberen. Dan is het aan te raden om een professional te vragen dit te doen.

Het extreem veel koelen van de laptop hoeft niet altijd te maken te hebben met vervuiling van de koelers of stof in de laptop. Als je veel met de laptop op schoot werkt, dan kan je zonder het door te hebben, één van de ventilatiegaten blokkeren. Probeer gewoon aan een bureau te werken met de laptop, dan voorkom je dat.

Maar kun je echt niet anders, omdat je gewoon chill op de bak je favoriete serie wil kijken, gebruik dan een laptopstandaard. Dan staat de laptop vrijer en heeft die vaak minder moeite met het koelen van de laptop.

4. Verouderde drivers

Een veel voorkomende probleem zijn verouderde drivers of niet geoptimaliseerde stuurprogramma’s. Wat voor impact kunnen die toch hebben op de laptop, zou je misschien denken. Door updates wordt de software vaak verbeterd, waardoor die makkelijk werkt en een laptop bijvoorbeeld met minder moeite hetzelfde kan doen met de software.
Het is namelijk zo dat hoe minder efficiënt je laptop werkt, hoe zwaarder de laptop het heeft met de meest simpele taken. Hoe meer werk, hoe warmer de laptop het krijgt en hoe meer koeling die nodig heeft. Klinkt logisch toch??

Dus een tip is om met een regelmaat (vooral als de laptop dat niet zelf doet) te controleren op updates voor je software.

5. Laptopkoeler

Heb je onze tips hierboven geprobeerd? Hou je toch last van warmte in je laptop en die blazende koelers? Hoe voorkom je dat je laptop maar blijft blazen? Dan is het misschien een idee om over te gaan tot de aanschaf van een standaard met laptopkoeler. Dit hoeft zeker niet de hoofdprijs te kosten en ze zijn al verkrijgbaar onder de 50 euro.

Zo’n standaard met koeler is niets meer dan een houder waar de laptop op gezet wordt. Hier zitten meestal 2 ventilatoren in ingebouwd. Deze koelen de laptop via de onderkant, waardoor de laptop koelere lucht binnen krijgt. Gevolg is een verlaging van de temperatuur met meerdere graden. Hierdoor zal de laptop veel minder bezig zijn met koelen en wordt deze veel stiller.

Vervanging

Heb je alles gedaan wat hierboven als tips zijn gegeven en je laptop blijft zo druk met koelen? Als je laptop al wat jaartjes oud is dan kunnen een aantal van bovenstaande tips zeker helpen, maar als de laptop te oud wordt… Misschien is het toch toch een idee om de laptop te vervangen. Vooral als deze al wat jaren trouwe dienst erop heeft zitten en toch niet meer zo rap werkt als dat ie voorheen deed, dan kan het een verademing zijn om een nieuwe te nemen. Om je te oriënteren hebben we hieronder een site gevonden waar je veel informatie vindt over de diverse soorten laptops die er verkrijgbaar zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven