Je brandt kaarsen verkeerd
Door het juiste gebruik van een kaars voorkom je bijvoorbeeld dat deze gaat 'tunnelen'. Het effect dat de vlam zich ingraaft in de was en er een hele rand met was achterblijft. Hoe je dat voorkomt?Dat is de strijd die elke liefhebber van (geur)kaarsen in deze tijd van het jaar wel kent.
Je koopt een mooie nieuwe (geur)kaars. Je steekt het aan. Je ontspant in vreugde. Je blaast de vlam na een tijdje uit. En dan krijg je na verloop van tijd een grote roetachtige puinhoop van een kaars, waarbij de buitenste randen ongebruikt blijven terwijl het midden wegbrandt. Conclusie, je brandt kaarsen verkeerd!
Het wordt tunneling genoemd en daar wordt je op zijn zachtst gezegd niet vrolijk van. Als het eenmaal gebeurt, is je enige optie om te proberen de was eruit te halen en er een nieuwe kaars van te maken. En – laten we eerlijk zijn – wie kan zich daar nou niet druk over maken? Het kost je vele branduren van de geurkaars en die was nu net even te duur om daar niets van te vinden. Waarom? Je brandt kaarsen verkeerd!
Hoe dan nu verder om dat te voorkomen?
Er is een eenvoudige manier om dit specifieke probleem van een kaars te voorkomen, dit geldt voor iedere kaars met of zonder geur. De truc pas je direct toe, bij de eerste keer dat de kaars gebrand wordt tot aan de laatste keer dat je deze brandt.
Je moet zorgen dat je de kaars iedere keer bij het branden lang genoeg kunt laten branden. Wil je een kaars aansteken voor een klein half uur ofzo, doe dat dan niet. De kaars heeft genoeg tijd nodig om te branden en dit is volledig afhankelijk van de grootte van het kaarsoppervlak. De ene kaars kan binnen een uur volledig gesmolten zijn en de volgende heeft gewoon een paar uur nodig.
Laat de kaars branden tot de bovenkant van de kaars volledig is gesmolten voordat je deze uit kunt doen. Doe je dit niet, dan zal deze in gaan branden met het tunnelen effect tot gevolg. Je zult merken dat de kaars de volgende keren veel makkelijker en sneller volledig zal smelten.
Een paar handige tips voor het branden van een kaars
- Laat de kaars dus iedere keer lang genoeg branden tot de bovenkant gesmolten is. (hoe breder de kaars hoe meer tijd het kost)
- Trim de lont, laat deze niet te lang zijn bij het aansteken van de kaars.
- Zorg ervoor dat je kaarsen niet in een tochtige ruimte / plek staan
- Kies de juiste kaars voor het moment, dus een smalle kaars als je deze maar kort wilt laten branden.
- Probeer af en toe je kaars een paar uur te laten branden om ervoor te zorgen dat hij goed blijft branden.
De Juiste Keuze helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Zo hebben wij veel tips die je kan gebruiken om de juiste keuze te kunnen maken. Lees hier onze Juiste Keuze tips. We helpen je niet alleen met onze tips maar proberen ook producten uit. Benieuwd naar onze reviews? Bekijk hier de Juiste Keuze reviews.