Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe laptop?

Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe laptop?

Wil je een nieuwe laptop kopen en weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe? We leggen uit hoe je kunt zien welke laptop de juiste voor je is. In dit bericht "Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe laptop?" geven we je tips zodat je weet waar je naar moet kijken bij een nieuwe laptop.

Processor

Zodra je gaat zoeken naar laptops dan kom je een heleboel verschillende specificaties tegen bij de verschillende modellen. Eén van de belangrijkste is de processor. Al is dit wel direct één van de lastigste.
De processor doet het werk in de laptop, waarbij geldt dat hoe beter de processor is hoe sneller alles gaat.

Het wordt lastig omdat niet ieder merk processor dezelfde typering gebruikt. Zo werkt Intel momenteel met typeringen als i3, i5, i7 en i9, terwijl AMD (de andere grote maker) momenteel werkt met de typering Ryzen 3, 5, 7 of 9.

Hier is de simpele constatering wel dat globaal gezien, hoe hoger het cijfer is hoe beter de processor wordt.

RAM geheugen

Ander belangrijk punt is de hoeveelheid RAM geheugen dat de laptop heeft. RAM staat voor Random Access Memory en is het werkgeheugen van de laptop. Dit ondersteunt de processor weer. Hoe hoger het werkgeheugen is, hoe meer processen de laptop tegelijkertijd aan kan.

Tegenwoordig is 8 GB standaard geworden. Dit is in veel gevallen voldoende om de laptop normaal te gebruiken. Wordt de laptop anders gebruikt en denk dan aan werken met professionele software programma's of juist intensief gamen, dan kan het verstandig zijn meer RAM werkgeheugen te nemen. Je merkt anders dat alle processen minder vlot gaan.

Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe laptop?

Opslagruimte

Op zich is de opslagruimte is de ruimte die beschikbaar is op de laptop om bestanden op te slaan. Let ook nu weer op het gebruik van de laptop, bij normaal gebruik zul je met de gebruikelijke 256 GB opslag goed uitkomen.

Waar dit in het verleden wel van belang was omdat alles op de schijf gezet werd zijn we nu veel meer in de cloud aan het opslaan of streamen we films of muziek in plaats van dat het opgeslagen is.
Game je veel, of gebruik je grote zware software pakketten dan zul je vaak zien dat de standaard 256 GB te weinig is. Gebruik je veel normale programma's dan is de schijfruimte minder van belang.

Videokaart

Eigenlijk werkt het bij de videokaart niet anders dan met de vorige punten. Het gebruik bepaalt wat er nodig is. Een videokaart zorgt voor je beeld. En net als met een processor is de snelheid belangrijk. Het is bepalend voor de kwaliteit van je beeld. Je voorkomt met de juiste videokaart dat het beeld hapert.

Dit zal met name bij het gamen een probleem worden, dit zijn vaak grafische hoogstandjes die een snelle videokaart vereisen om optimaal te kunnen draaien. In mindere mate, maar niet geheel onbelangrijk, als je veel video's bewerkt kan het wel in je voordeel werken om een betere grafische kaart te nemen.

Het scherm

Het scherm is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de laptop en dan gaat het niet meer over de videokaart, maar om de andere factoren. Het scherm is waar je constant naar kijkt met alles dat je met de laptop doet. Je kijkt er immers constant naar.

De eerste te maken keuze is de grootte van het scherm. Ben je veel onderweg en gaat de laptop mee, dan kan het handig zijn om een kleiner scherm te nemen. Deze laptops zijn vaak compacter en lichter en dus handzamer en prettiger om in een tas te dragen.

Staat je laptop op een vaste plek of kijk je er films mee dan mag het scherm wel groter zijn. Gewoon omdat je er vanaf een bepaalde afstand nog prettig naar kunt kijken.

Bij de scherm keuze is de 2e factor de resolutie. Maak je gebruik van een lage resolutie dan ga je pixels zien. Er is niets vervelender dan het kijken van bijvoorbeeld een film en je zit naar een korrelig scherm te kijken. Een hoge resolutie geeft je ook meer scherm ruimte, doordat de pixels kleiner zijn zie je meer. Bekijk altijd wat je schermresolutie is, neem tenminste een scherm dat 1920 bij 1080 pixels heeft.

De Juiste Keuze helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Zo hebben wij veel tips die je kan gebruiken om de juiste keuze te kunnen maken. Lees hier onze Juiste Keuze tips. We helpen je niet alleen met onze tips maar proberen ook producten uit. Benieuwd naar onze reviews? Bekijk hier de Juiste Keuze reviews.

Heeft ons bericht "Waar moet je opletten bij het kopen van een nieuwe laptop?" je een beetje geholpen, maar weet je niet precies wat je zoekt? Ook hebben we eerder een bericht geschreven over wat de beste laptops voor 2022 zijn volgens ons. Lees hier ons bericht over de aankoop van de beste laptop in 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven