Advies over mobiele airco’s

Ben je opzoek naar een mobiele airco? Lees dit bericht met ons advies over mobiele airco’s dan goed door. Met een mobiele airco regel je de temperatuur en (vaak ook) luchtvochtigheid in een ruimte. Een mobiele airco is niets anders dan een airconditioning op wielen. Voordeel is dat je hem makkelijk verplaatst in of naar een ruimte en ze zijn meestal makkelijker op te ruimen als ze niet gebruikt worden.

Het grote verschil tussen een mobiele en een vast airco is dat de mobiele airco werkt met een afvoerslang. Die zorgt voor de afvoer van de warme lucht via een raam of deur naar buiten. Met een relatief kleine investering (t.o.v. een vaste airco) heb je toch het comfort van verkoeling op de warme zomerdagen.

MDAMDA

Hoe werkt een mobiele airco?

De werking van een mobiele airco verschilt in  principe niet veel van de werking van een vaste airco. Het verschil zit hem voor in de binnen- en buitenunit die een vaste airco heeft. Terwijl de mobiele airco uit 1 unit bestaat en een afvoerslang heeft, die voor de afvoer van de warme lucht zorgt en uit het raam of de deur hangt. Een mobiele airco zal daarom altijd dicht bij een raam of een deur geplaatst moeten worden.

Het enige echt grote verschil tussen beide airco’s is het verschil in geluid dat ze produceren. De vaste airco is veel stiller. Dit komt doordat de binnenunit relatief weinig geluid maakt terwijl de buitenunit zorgt voor de verkoeling en dus geluid maakt. De mobiele airco heeft dat niet en maakt daardoor wel meer geluid.

 

Hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen?

Als je overweegt om een mobiele airco aan te schaffen is er 1 ding van belang. Bedenk waar je de airco gaat gebruiken. Hoe groot is deze ruimte, want de grootte van de ruimte bepaalt het minimale koelvermogen van de airco. Het koelvermogen van een mobiele airco wordt gemeten in BTU (British Thermal Units). Je zit vaak dat dit weer vertaald wordt naar vierkante meters of soms zelfs naar kubieke meters.

De prijs van een mobiele airco wordt mede door de hoogte van de BTU bepaald, hoe hoger de BTU hoe hoger de prijs. Om die reden is het slim om naar de ruimte te kijken waar die komt. Je wilt niet teveel betalen voor een machine die veel krachtiger is dan nodig hoeft te zijn, of er thuis achter komen dat de zomerhitte niet uit de ruimte te krijgen is.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Bedenk een belangrijke factor bij de de aanschaf van een mobiele airco. Je hebt namelijk niets aan al die verkoeling in de slaapkamer tijdens een zomerse nacht als je wakker blijft liggen van je mobiele airco. Ons advies om zeker te letten op het geluidsniveau van de airco. Je wilt dan vooral het aantal decibel weten in de hardste stand. Een relatief stille mobiele airco tussen de 50 en 60 decibel aan geluid produceren.  Ter vergelijking: je vaatwasser produceert ongeveer 60 to 65 decibel aan geluid.

Stoort dit je? Weet dat er geen stille mobiele airco’s zijn. Vind je het geluid de belangrijkste eigenschap, bedenk dan dat je dan misschien niet naar een mobiele airco moet gaan kijken. Hoogstwaarschijnlijk is een vaste airco met een buitenunit dan een betere oplossing.

Geluidsniveau

Aantal decibelVergelijkbaar geluidsniveauGeluidsniveauGeschikt voor ruimte
50 – 59 dBAchtergrondgeluiden, elektrische tandenborstelStilSlaapkamer, Woonkamer
60 dB of luiderNormale conversatie op 1 meter afstandHoorbaarKeuken, badkamer, hal

Hoe werkt de afvoerslang van een mobiele airco?

Alle mobiele airco’s hebben een afvoerslang voor de afvoer van de warme lucht. Hierdoor dien je de mobiele airco altijd in de buurt van een raam of deur te zetten zodat de slang naar buiten kan. Let er op dat je voorkomt dat de slang in allemaal bochten hangt, hoe meer moeite het kost om de warme lucht af te voeren.

Wij raden aan om een raamafdichtingskit te gebruiken bij het plaatsen van de afvoerslang naar buiten. Hiermee zorg je dat de slang op een stevige manier naar buiten gaat, maar je voorkomt ook dat er via het open raam weer extra warmte naar binnen komt. Je mobiele airco zal zo veel beter de ruimte koel kunnen houden.

 

Wat is het energieverbruik van een mobiele airco?

Elke mobiele airco heeft een energielabel waaraan je ziet in welke categorie het apparaat valt. De manier waarop je de airco gebruikt, heeft ook invloed op hoe energiezuinig het apparaat in praktijk is. Hoe vaker en hoe langer je hem aanzet en hoe groter het temperatuurverschil is dat je wilt bereiken, hoe meer energie de airco verbruikt om zijn werk te doen.

Gebruik ons advies over mobiele airco’s bij het vinden van de juiste keuze mobiele airco. Het zou jammer zijn als je door het grote aanbod van airco’s een verkeerde aanschaf doet. Met de juiste kennis kun je dat voorkomen en maak je gegarandeerd de juiste keuze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven